Easy Living: Käe- ja umbluudest

04 October 2006

Käe- ja umbluudest

Epp kirjutab oma blogis oma seiklustest Ameerika tervisekindlustuse maailmas. tahtsin sinna oma kommentaari lisada, aga laks liiga pikaks, nii et otsustasin hoopis oma jutukese siia panna.

sissejuhatuseks siis niipalju, et Ameerikas pole sellist yhtset systeemi, nagu Eestis on Haigekassa. on kindlustusseltsid, mis koik muidugi teevad ari ainult oma kasumi parast. nagu ameeriklased ise ytlevad: "insurance companies are our biggest rip-offs". lisaks sellele on enda tervise kindlustamine piisavalt kallis, nii et paljud inimesed ei suudagi seda endale lubada. kui saad endale benefitsidega tookoha, oled ikka suht onneseen juba. benefitsid on siis yldjuhul makstud puhkus, tervisekindlustus ja monedel juhtudel ka hambaravi. jajah, ka makstud puhkus pole siin mingi tavaline asi. ja muidugi on igal erineval kindlustusel ka oma nõks, mis tingimustel ja kui palju nad su arstiabi kinni maksavad. ausaltoelda pole ma siinse tervisekindlustussysteemi kohta veel yheltki ameeriklaselt head sona kuulnud.

mingi imeliku juhuse labi juhtusid kaks suhteliselt sarnast onnetust taiesti samal ajal siin minu yhe tuttavaga ja Eestis minu emaga.

minu tuttav Lloyd, kes oma rolleriga avarii tegi, on siis ilma kindlustuseta juhus. ma tapselt ei tea mis asjaoludel avarii juhtus, aga igatahes oli kohal ka politsei. kuna Lloydil jalg oli katki ja veri jooksis ja kasi ka valutas, kutsuti kohale kiirabi. kiirabi ytles, et nemad kohapeal ei hakka midagi tegema, peab haiglasse minema. haigla oli onnetuskohast 300 meetri kaugusel. Lloyd kysis, et palju kiirabiga soidu eest parast arve tuleb. selgus et 550$. jalutas siis ise verisena haiglasse, sest 550$ 300 meetri eest maksta on ikka natuke liig. haiglasse joudes tehti talle rontgen ja puhastati veri ara. midagi ei ommeldud. istus siis mees seal ooteruumis ja ootas, et tuleks arst ja talle midagi rontgeni kohta ytleks. lopuks sai sabast kinni yhel oel, kes ytles, et tema ei tea midagi ja peab ikka arstilt kysima. lopuks ilmus ka arst valja, aga Loydi juures ta ei peatunud, nii et tyyp pidi ise talle jargi jooksma ja pinnima hakkama, et mis rontgenid naitavad. arst viskas pilgu peale ja ytles, et koik on korras. arstiga suhtlemine kestis maksimaalselt 2 minutit. arve esitati selle eest 350$. kahe paeva parast tuli rontgeni osakonnast Lloydile telefonikone, et kuulge teil on ju randmeluu katki, miks te kipsi ei lasknud katt panna? muidugi lasi Lloyd kae kipsi panna ja kirjutas kaebekirja firmasse, mis talle haigla arve saatis. kiri oli siis teemal, et ta ei kavatse maksta 350$ 2 minuti arsti aja ja valediagnoosi eest. kaebekirjale ta pole siiani vastust saanud igatahes. tana peaks talt kips maha voetama ja kogu see lugu koos kipsivahetuste ja koige muuga talle maksma minema 2600$. Lloydi teades ta seda kaebekirja asja niisama vist ei jata.

Ema kukkus Eestis kuu aega tagasi ja kuna kasi oli valus, laks traumapunkti. traumapunkis pandi kasi kipsi ja oeldi, et see on kamblaluu ja kips peab olema peal 3 nadalat. kolme nadala parast oli arsti aeg reedeks, aga neljapaeval helistati ja oeldi, et reedel arsti pole, kas tulete tana voi esmaspaeval. kuna kips ju meeldiv asi pole, siis ema laks neljapaeval veel varem toolt ara, et ikka arstile jouda. kui Nomme Polikliinikusse kohale joudis, siis oeldi et aga oi, tana ju meil rontgeniarsti enam pole, miks te tana tulite. egas midagi, esmaspaeval uuele katsele. voib arvata kui huvitava tuju see tekitas.
esmaspaeval voeti kips maha ja tehti uus rontgen, et kas koik bueno on. selgus tosiasi, et see on hoopis klassikaline randmeluu murd ja kips peab veel paar nadalat peal olema.
traumapunktist veel niipalju, et kui ma endal kunagi polvesideme suusatades rebestasin, pandi mu jalg seal kipsi 6ks nadalaks ja ikka kapitaalselt, ylevalt alla. onneks mu boss oli spordihull ja saatis mu Tonismaele hea spordiarsti juurde, nimi ei tule kahjuks hetkel meelde. see loikas kipsi lahti, vaatas jala yle ja ohkas, et 2 nadalast piisab kyll ja et kui kips elastiksidemega jala ymber tagasi panna voin seda isegi vahepeal ara votta ja dushi all kaia.

selline arstiabi tase siis molemal pool ookeani. on lihtsalt inimesed kes ei hooli. polegi vahet kui palju arst palka saab voi kui palju sinult raha kasseeritakse, kysimus on ainult suhtumises. aga jah, parem kirvest kindlustust maksta kui loota, et akki sinuga midagi ei juhtu. haigla ja operatsioonide arved voivad ju siin olla paraku sadades tuhandetes.

75 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ma olen sunnitud selle jutu peale kommentaariks kirjutama, et erinevalt siinräägitust ja laialt levinud arvamustest ei ole Eesti hädaabimeditsiinil viga midagi. Paari nädala tagune kogemus, kus vigastatu rollis oli ka minul heade tavade kohaselt ema ja vigastuseks sama hea tava kohaselt põlv. Ema suutis kuidagi teatrikülastamise käigus põlve niimoodi ära vigastada, et püsti enam ei seisnud, kõndimisest rääkimata (mis õpetab meile seda, et mitte ainult sport pole saatanast, vaid ka kultuur). Kuna ma ei olnud nõus seisukohaga, et "ootame natuke, äkki läheb ise paremaks", vedasin ma ema traumapunkti.

Minu eelmised mälestused Mustamäe haigla traumapunktist olid suhteliselt teravad, tol ajal oli tegemist aukliku linoleumiga põrandaga pika poolpimeda koridoriga, kus istusid elavas järjekorras patsiendid, kes vastavalt vajadusele vaikselt veritsesid, oigasid või pähe löödud kirvest niisama käega toetasid. Tund aega sai oma järjekorda oodata ja siis pidi teise maja otsa röntgenisse liipama ja veel tund aega ootama, et pilt kätte saada, et teada saada, et arstil pole siin midagi teha.

Tänapäeval, tuleb välja, on asi märgatavalt teistmoodi. Patsient tuleb kohale, võtab järjekorramasinast numbri, üsna ruttu (tookord 5 minutiga) kutsutakse numbri järgi letti, ID-kaart pistetakse lugejasse, kohe lastakse printerist välja patsiendi andmetega saateleht, antakse ringi kimamiseks ratastool ja saadetakse arsti juurde. Arsti järjekorrasüsteem teenindab sama numbri alusel, mis juba eelnevalt saadi, arsti juures ka eriti ootama ei pea, kohe saadetakse vastastuppa röntgenisse, kus aparaat näeb välja (ja ilmselt ka maksab) umbes nagu kosmoselaev. Röntgeniaparaadist jõuab pilt võrgu kaudu arsti arvutisse enne, kui patsient õnnestub arsti juurde tagasi veeretada, kohe on diagnoos pandud, rohi välja kirjutatud ja head teed minna. Kõik on puhas, inimesed naeratavad ja on viisakad, röntgenikabineti uks sõidab nagu Star Trekis. Kogu selle tsirkuse eest nõutakse ainult omaosalustasu 60 krooni, mida saab ka kaardiga maksta.

Mul on aastaid olnud tunne, et ma maksan sotsmaksu kuidagi ilmaasjata. Nüüd paar nädalat tagasi läks see tunne üle, kõik tänu kolmveerandtunnisele erakorralise meditsiini osakonna külastamisele. Nii et pole vaja siin Eesti meditsiini õudse olukorra üle nutta midagi.

Ah jah, kui keegi nüüd hakkas patsiendile kaasa elama, võin ma öelda, et moodne röntgen ja arst tuvastasid, et midagi väga hullu õnneks ei olnud, väike põlvesideme venitus. Ja praeguseks kõnnib ema juba üsna kõbusalt jälle omal jalal ringi.

Tegelikult oleks mul erakorralise meditsiini hea toimivuse kohta ka mõned nädalad vanem lugu, mis tõestab erakordselt veenvalt, kuivõrd saatanast sport ikkagi on ja puudutab Haapsalu haigla traumapunkti. Kuna aga seal polnud muljetavaldavat aitekki nagu startreki uksed ja ID-kaardipõhised kliendiregistreerimised, siis ei viitsi ma sellel pikemalt peatuda. Muu oli sama, viisakas teenindus ja sõbralikud inimesed. Omaosalustasu oli ka väiksem, aga see-eest oli hinna sees täisnarkoos. Toimib see värk ka Tallinnast eemal, pole häda midagi.

Kui keegi nüüd minu jutust innustust saanuna endal käeluu kapi ukse vahel pooleks lööb lihtsalt selleks, et meie imetoredast meditsiinist osa saada, kuid pärast peab leppima purjus arsti, sõimavate õdede ja roostes süstlaga, pole mina süüdi.

13 October, 2006 10:19  
Blogger Helen said...

martini, sa oleks nagu mingis teises dimensioonis traumapunktis kainud :). aga paris huvitav, sest haiteki poole pealt mu ema toesti ei kommenteerinud midagi. ma juba motlesingi, et eri nome et sama tase on nagu 10 aastat tagasi.

18 October, 2006 14:00  
Anonymous Anonymous said...

Ma oleks vist pidanud ise emaga kaasa minema traumapunkti ja selle haiteki poole üle vaatama, oleks helen saanud vähe lootustandvama loo kirjutada :).
Kusjuures imelik, et ema seda ei kommenteerinud, muidu talle küll meeldivad igast sellised tehnikasajandi värgid :)...

20 October, 2006 09:28  
Anonymous Anonymous said...

OHJolL The best blog you have!

02 November, 2007 01:56  
Anonymous Anonymous said...

4olbfM Wonderful blog.

02 November, 2007 13:51  
Anonymous Anonymous said...

Wonderful blog.

02 November, 2007 14:41  
Anonymous Anonymous said...

Good job!

02 November, 2007 15:25  
Anonymous Anonymous said...

Thanks to author.

02 November, 2007 16:33  
Anonymous Anonymous said...

Wonderful blog.

02 November, 2007 17:34  
Anonymous Anonymous said...

Please write anything else!

03 November, 2007 07:05  
Anonymous Anonymous said...

Hello all!

03 November, 2007 12:48  
Anonymous Anonymous said...

Magnific!

03 November, 2007 13:42  
Anonymous Anonymous said...

qIk2W5 write more, thanks.

04 November, 2007 06:15  
Anonymous Anonymous said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

04 November, 2007 22:47  
Anonymous Anonymous said...

Wonderful blog.

04 November, 2007 23:20  
Anonymous Anonymous said...

Good job!

05 November, 2007 01:12  
Anonymous Anonymous said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

05 November, 2007 01:44  
Anonymous Anonymous said...

Good job!

05 November, 2007 02:21  
Anonymous Anonymous said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

05 November, 2007 02:49  
Anonymous Anonymous said...

Please write anything else!

05 November, 2007 03:20  
Anonymous Anonymous said...

Hello all!

05 November, 2007 03:50  
Anonymous Anonymous said...

Nice Article.

05 November, 2007 05:07  
Anonymous Anonymous said...

Nice Article.

05 November, 2007 05:48  
Anonymous Anonymous said...

Thanks to author.

05 November, 2007 06:21  
Anonymous Anonymous said...

Magnific!

05 November, 2007 06:51  
Anonymous Anonymous said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

05 November, 2007 07:26  
Anonymous Anonymous said...

640K ought to be enough for anybody. - Bill Gates 81

05 November, 2007 08:04  
Anonymous Anonymous said...

Give me ambiguity or give me something else.

05 November, 2007 08:35  
Anonymous Anonymous said...

Good job!

05 November, 2007 09:33  
Anonymous Anonymous said...

Calvin, we will not have an anatomically correct snowman!

05 November, 2007 10:07  
Anonymous Anonymous said...

When there's a will, I want to be in it.

05 November, 2007 10:41  
Anonymous Anonymous said...

Change is inevitable, except from a vending machine.

05 November, 2007 11:13  
Anonymous Anonymous said...

I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

05 November, 2007 11:44  
Anonymous Anonymous said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

05 November, 2007 12:17  
Anonymous Anonymous said...

Please write anything else!

05 November, 2007 12:50  
Anonymous Anonymous said...

Good job!

05 November, 2007 13:29  
Anonymous Anonymous said...

Nice Article.

05 November, 2007 14:11  
Anonymous Anonymous said...

Magnific!

05 November, 2007 14:48  
Anonymous Anonymous said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

05 November, 2007 15:22  
Anonymous Anonymous said...

Oops. My brain just hit a bad sector.

05 November, 2007 15:56  
Anonymous Anonymous said...

When there's a will, I want to be in it.

05 November, 2007 16:24  
Anonymous Anonymous said...

Oops. My brain just hit a bad sector.

05 November, 2007 16:49  
Anonymous Anonymous said...

Hello all!

05 November, 2007 17:18  
Anonymous Anonymous said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

05 November, 2007 17:48  
Anonymous Anonymous said...

Please write anything else!

05 November, 2007 18:20  
Anonymous Anonymous said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

05 November, 2007 19:28  
Anonymous Anonymous said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

05 November, 2007 20:05  
Anonymous Anonymous said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

05 November, 2007 20:37  
Anonymous Anonymous said...

Nice Article.

05 November, 2007 21:08  
Anonymous Anonymous said...

When there's a will, I want to be in it.

05 November, 2007 21:40  
Anonymous Anonymous said...

Magnific!

05 November, 2007 22:20  
Anonymous Anonymous said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

05 November, 2007 23:04  
Anonymous Anonymous said...

Save the whales, collect the whole set

05 November, 2007 23:38  
Anonymous Anonymous said...

The gene pool could use a little chlorine.

06 November, 2007 00:17  
Anonymous Anonymous said...

When there's a will, I want to be in it.

06 November, 2007 00:54  
Anonymous Anonymous said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

06 November, 2007 01:25  
Anonymous Anonymous said...

The gene pool could use a little chlorine.

06 November, 2007 02:03  
Anonymous Anonymous said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

06 November, 2007 02:47  
Anonymous Anonymous said...

A lot of people mistake a short memory for a clear conscience.

06 November, 2007 03:30  
Anonymous Anonymous said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

06 November, 2007 04:18  
Anonymous Anonymous said...

Change is inevitable, except from a vending machine.

06 November, 2007 05:02  
Anonymous Anonymous said...

Magnific!

06 November, 2007 05:41  
Anonymous Anonymous said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

06 November, 2007 06:29  
Anonymous Anonymous said...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

06 November, 2007 07:23  
Anonymous Anonymous said...

Good job!

06 November, 2007 08:13  
Anonymous Anonymous said...

A lot of people mistake a short memory for a clear conscience.

06 November, 2007 08:56  
Anonymous Anonymous said...

Give me ambiguity or give me something else.

06 November, 2007 09:35  
Anonymous Anonymous said...

I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

06 November, 2007 10:14  
Anonymous Anonymous said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

06 November, 2007 10:51  
Anonymous Anonymous said...

A flashlight is a case for holding dead batteries.

06 November, 2007 11:26  
Anonymous Anonymous said...

640K ought to be enough for anybody. - Bill Gates 81

06 November, 2007 12:09  
Anonymous Anonymous said...

Ever notice how fast Windows runs? Neither did I.

06 November, 2007 12:52  
Anonymous Anonymous said...

Thanks to author.

06 November, 2007 13:34  
Anonymous Anonymous said...

Wonderful blog.

06 November, 2007 14:24  
Anonymous Anonymous said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

06 November, 2007 15:13  

Post a Comment

<< Home